Hoivakoira

Taustaa

”Koira-Helena”

 

 

Olen lapsesta asti nauttinut koirien maailmaan tutustumisesta. Koira omana persoonanaan ja lajinsa luontaisen käyttäytymisen ilmentäjänä ovat pitäneet minua otteessaan yli neljäkymmentä vuotta, eikä loppua näy. Omaa koiraa en monen kohtalotoverin tavoin saanut lapsuudenkotiini, joten erilaiset naapuruston koirat saivat minusta – ja minä heistä – säännöllistä lenkkiseuraa. Sittemmin aikuisiällä omien karvakorvien liityttyä seuraani olen päässyt syventymään myös koiralauman käyttäytymiseen ja lauman jäsenten keskinäisiin suhteisiin.

Ammatilliselta koulutukseltani olen alun perin kauppatieteilijä (KTM, BBA). 15 vuoden kansainvälisen markkinointiin liittyvän uran jälkeen olen orientoitunut viimeiset kymmenen vuotta enemmän ja enemmän kutsumukseni suuntaan, hyvinvoinnin edistämistyön pariin. Onnekseni olen saanut yhdistää tähän toimintaan myös minulle tärkeät elämänkumppanit, koirat. Tästä yhdistelmästä syntyi toiminimeni Suomen Hoivakoira vuodenvaihteessa 2009-2010. Näen yrittäjyyteni omaksi tavakseni ajaa tärkeiksi kokemiani asioita ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Käytännössä olen viimeiset vuodet tehnyt erilaisia kehittämiseen liittyviä projektitöitä Hoivakoiran mission viitekehyksessä. Samanaikaisesti olen opiskellut sopivaan tahtiin. Vuonna 2012 opiskelin Suomen Mielenterveysseuran vapaaehtoistyön tukiohjaajakoulutuksen, joka antaa pätevyyden työnohjaamiseen. Käytännössä kyse on osaamisesta tukea ihmisten työssä jaksamista ja kykyä kannustaa ihmisiä vastuunottoon omasta henkilökohtaisesta hyvinvoinnista. Sen jälkeen olen opiskellut sosiaalipedagogista hevos- ja koiratoimintaa, sekä 7-vuotista joogaopettajakoulutusta Suomen Joogaopistossa, joka on johdattanut jälleen uudelle hyvinvoinnin löytöretkelle.

 

Hoivakoiran alkutaivalta leimaa vapaaehtoistoimintani Lohjan seudun mielenterveysseurassa. Tukihenkilökurssin jälkeen toimin hetken aikaa ryhmänohjaajana, jonka jälkeen innostuin selvittämään mahdollisuuksia ottaa koiria mukaan vapaaehtoiseen mielenterveystyöhön. Keräsin kokemuksia aiheesta sekä Suomesta että ulkomailta ja teimme Lohjan mielenterveysseurassa pienimuotoisen käytännön kokeilun. Pikku hiljaa alkoi hahmottua idea tukikoirakkotoiminnasta. 2011-2012 vuosiksi saimme Lohjan seuraan RAY:n hankerahoituksen tukikoirakkotoiminnan mallintamiseksi. Tänä päivänä mielenterveysseuroissa toimivia tukikoirakoita on koulutettu jo satoja useilla eri paikkakunnilla ja toiminta on saanut pysyvää rahoitusta STEA:lta alueille. Tukikoirakkotoiminta oli alkusysäys sosiaalipedagogisen koiratoiminnan synnyttämiselle, jonka käynnistimme yhteistyössä Sosped Keskuksen kanssa vuonna 2013-2014. Tänä päivänä vuosikursseja on kertynyt jo neljä, ja paraikaa suunnittelemme Helsingin koulutukselle sisarkoulutusta Joensuuhun syksyksi 2018. Sosped Koira –koulutusperhe on laajentunut sisältämään myös koira työparina -lyhytkursseja. Lisäksi Personal Healer –aputoiminimen alla olen järjestänyt mm. hyvän olon päiviä, vaellusretriitin ja joogailtoja.

 

taustaa-2
Kuvaaja: Jan Tanskanen

 

 

 

Kotisivut yritykselle | Kotisivupalvelut